Avem cu totii multe motive de celebrare intr-un an si, in orice fel le-am sarbatori, de cele mai multe ori un pahar de vin se afla, si el, in preajma. Despre emotia si experienta vinului, felul in care acesta potenteaza momente, locuri si relatii am stat de vorba cu Ruxandra Chendi, Managing Partner@ CORKS Cozy Bar.
Va invitam sa cititi un interviu care, promitem, o sa va faca mai buna ziua – aceasta si probabil altele, mai tarziu:
Se spune ca vinul este “licoarea zeilor”. Ce inseamna Corks, de ce un wine bar si cum abordati voi, in cadrul acestui concept, relatia cu aceasta bautura atat de apreciata?
“Licoarea zeilor”- dragut spus! Ambrozie sau nu, pentru noi, cei de la CORKS, vinul este viata: simplu, tineresc sau un vintage pretios, lejer si de cursa lunga sau complex si care se deschide treptat, vinul este o fiinta speciala cu care trebuie sa reactionezi direct pentru a o percepe prin … tine, cu gusturile, valorile, starile tale si alaturi de companionii tai. Pentru ca intotdeauna conteaza cel mai mult compania in care savurezi vinul.
Wine-barul l-am deschis acum 5 ani, pentru ca am avut cateva experiente foarte placute in wine barurile si chateau-urile din Bordeaux si am dorit foarte mult sa-i lasam si pe bucuresteni sa se bucure de astfel de experiente. De aceea, am debutat cu un portofoliu de cca 100 de etichete (vinuri din Romania, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Liban si Chile, linistite, spumante si fortifiatele vinuri de Porto), peste 80 dintre ele fiind servite si la pahar.
Aceasta a fost unicitatea Cozy Barului in 2012: faptul ca ofeream atat de multe vinuri servite si la pahar, intr-o maniera intima, calda, cozy :) – managementul din spatele barului fiind cu adevarat provocator, dupa cum va puteti imagina. Am ales aceasta strategie de servire a majoritatii vinurilor si la pahar pentru ca ne-am dorit ca bucurestenii sa interactioneze cat mai mult cu vinurile, intr-un moment in care piata era la inceput pe segmentul barurilor de vin si ne-am asumat inca de atunci sa avem si un rol de contributor activ la educarea si apropierea oamenilor de vin, dar intr-o maniera absolut informala si naturala.
Cate sortimente de vin oferiti la Corks si care este “experienta” pe care o ofera un wine bar?
In prezent avem in portofoliu cca 200 de etichete, extinzandu-ne gama si cu vinuri din Austria, Germania, Grecia, SUA, Argentina, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda. La CORKS gasiti aproape toate tipurile de vin (exceptie facand cele orange si blue – unde pur si simplu nu am gasit niciun vin din aceste categorii care sa fie pe gustul clientilor nostri fideli si al nostru).
Asadar, avem o gama complexa de vinuri seci, dar avem si cateva demiseci, demidulci si chiar dulci (inclusiv celebrul Sauternes), vinuri multipremiate la nivel national sau international, vinuri care s-au servit la Nobel Prize, vinuri spumante cu aur de 24kt, prosecco-uri, champagne, multe spumante indigene albe si rose, realizate atat dupa metoda champenoise / traditionala sau cea charmat / tip prosecco.
De asemenea, trebuie sa mentionez vinurile fortifiate de Porto sau sherry-urile, precum si Rubis, un chocolate-wine, un vin din categoria celor speciale, care contine si ciocolata. Totusi, trebuie sa sublineiez ca fiind un wine bar locat in Centrul Vechi al Bucurestiului, ne-am dorit foarte mult sa avem o gama cat mai complexa de vinuri romanesti din soiuri romanesti.
Fiindca strainii considera ca prin gastronomia si vinurile noastre ne inteleg si ne cunosc mult mai bine cultura si pe noi ca popor, si totodata consideram ca este important si pentru romani sa-si cunoasca si experimenteze propriul patrimoniu vini-viticol.
De aceea, in meniurile CORKS am semnalizat vinurile care contin cel putin un soi romanesc. In prezent avem vinuri (coupaje sau monosoi) din: Cramposie, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sarba, Plavaie, Mustoasa de Maderat, Francusa, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Novac, Negru de Dragasani si Feteasca Neagra. Si avem si cateva pachete de degustare special concepute astfel incat clientii nostri sa cunoasca aceste soiuri.
Experienta cu un wine bar este diferita, pentru ca atmosfera este mult mai intima decat in alte tipuri de locatii, iar atentia la detalii chiar exista. In plus, oferta este mult mai ampla, dar si mai restransa numeric per sortiment, pentru ca focusul aici este pe a experimenta cat mai divers, a-ti dezvolta gusturile, consumand produse de calitate superioara si in cantitati mai reduse.
Si chiar si consumatorii de wine baruri sunt mai atenti la calitatea vietii lor, mai informati, dar si mai pretentiosi si interesati sa li se ofere cat mai multe detalii despre vinuri, asocierea optima cu preparatele gastro etc.
“It’s always wine o’clock”
Care sunt momentele in care recomandati vinul ca alegere de consum?
Vinul poate fi consumat oricand, dar cu moderatie si in asocierile corecte – suficienta apa, preparatele culinare potrivite si anturajul preferat :).
De pilda, in concediu poti bine-merci sa savurezi inca de la micul dejun un pahar de spumant cu o bruschetta cu somon fume alaturi de partenerul tau de viata. Apoi, spre pranz, sa asociezi un vin alb sec sau demi salatei sau fructelor de mare – o combinatie usoara si savuroasa. Iar seara, cinand la restaurant, vinul rosu este partenerul perfect pentru preparatele “serioase”, pe baza de carne, iar la desert vinurile fortifiate (gen sherry sau Porto) sunt ideale.
Daca ne referim la moment ca ocazie, aici personalitatile inalte ale lumii au tot spus-o deja: Coco Chanel: “beau sampanie doar in doua ocazii: cand sunt indragostita si cand nu sunt”, Napoleon Bonaparte: “ Champagne! In victorii o meriti. In infrangeri o necesiti.” si actualul: “It’s always wine o’clock”.
Cine sunt oaspetii Corks?
In afara de cei care se bucura de cadoul Complice ☺? Sunt cumva 60% bucuresteni, restul fiind turisti – cei mai multi straini. Clientii din Bucuresti sunt circa 65% femei, iubitoare de vin si care apreciaza atmosfera aceasta “cozy”, muzica, designul, serviciile echipei – aici vreau sa subliniez ca dincolo de abilitatile profesionale ale echipei, toti sunt bonomi si prietenosi. Evident ca organizam si petreceri pentru companii, in special in perioada Sarbatorilor – deci si segmentul corporate este deosebit de important pentru noi.
Turistii straini ne viziteaza (si de fiecare data revin ☺) pentru ca cei mai multi considera ca, pentru a cunoaste patrimoniul cultural, traditiile unei tari si gusturile unui popor, trebuie sa savurezi mancarea si sa te rasfeti cu vinul local – evident, daca tara respectiva produce vin.
Tocmai de aceea noi oferim pachete de degustare de vinuri romanesti din soiuri romanesti, ghidandu-i pe “degustatori” prin intreaga tara, prin toate regiunile istorice si vini-viticole ale Romaniei. Pentru ca asa cum spunea Thom Elkjer, “vinul este pasaportul catre lume”.
Ce inseamna “experienta Corks” asa cum a fost ea gandita pentru Complice.ro?
Am gandit acest pachet ca pe un scurt contact cu Cozy Barul, care sa ofere o experienta destul de comprimata ca durata, dar care sa ii treca prin senzatii cat mai diverse: welcoming cu spumant, gustari usoare, dar fine, o sticla de vin bordolez (premiat) alb sau rosu – functie de preferinte si neaparat un final dulce pe baza de ciocolata neagra, macarons si vinuri fortifiate de Porto.
Care a fost cel mai creativ si experiential dar pe care l-ai primit sau oferit vreodata?
Uite, aici sunt foarte norocoasa pentru ca am trait chiar multe experiente foarte frumoase alaturi de prietenii mei, fratele si cumnata mea sau fostul meu sot. Dar una dintre amintirile mele preferate a fost cand am reusit s-o conving pe mama mea sa mergem la un spectacol la Moulin Rouge. Ea era in Paris pentru un control medical, fiind foarte bolnava, dar isi dorea foarte mult aceasta experienta in viata ei. Vazuse filme si citise in multe carti despre celebrele spectacole de la Moulin Rouge si intotdeauna se visase acolo, isi imaginase mirosul cladirii, jocul de lumini, emotiile spectacolului si energia salii aplaudandu-i si ovationandu-i pe artisti.
Asa ca in joia din saptamana respectiva am anuntat-o pur si simplu ca am luat biletele si ca nu accept lamentarile ei (boala, oboseala etc.). Iar seara, in lobby-ul hotelului ne astepta un ghid elegant si foarte volubil, care ne-a preluat intr-o masina de lux si ne-a condus la Moulin Rouge, unde am fost invitate spre o masuta draguta pe care trona sticla noastra de champagne. Evident ca sampania am savurat-o aproape singura – pentru ca mama nu consuma alcool, dar bucuria ei a avut un efect plin de “sparkles” si de mii de ori mai efervescent asupra mea decat toate spumantele fine din lume.
Cand iti putem spune un “La multi ani” personal? Dar “La multi ani, Corks”?
Dragut – m-am nascut de Sfantul Andrei, ierarhul Romaniei, iar ziua urmatoare este 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, deci de ziua mea nu exista scuze sa nu ne distram ☺. Primul pahar de vin s-a vandut pe 23 august 2012 la CORKS.
Care este urmatorul dar pe care ti-ar placea sa il primesti?
Tocmai a fost ziua mea si am primit darurile pe care mi le doream – mai ales calatoria in Berlin si Lisabona alaturi de prietenii mei. Chiar ii dau intru totul dreptate lui Hemingway care spunea ca: “ wine and friends are a great blend”.
Give. Experience. Enjoy.
[wysija_form id=”1″]