În fiecare sfârșit de an, pe măsură ce sărbătorile se apropie, mulți dintre noi ne regăsim în fața aceleiași dileme: ce cadouri să alegem?
Magazinele sunt pline, ofertele sunt copleșitoare, dar lista de cadouri e tot cu spații goale. Nimic nu pare potrivit. Cu cât trec zilele și ne apropiem de decembrie, fiecare decizie pare să devină tot mai dificilă. Iar timpul este din ce în ce mai scurt.
Această oboseală mentală ne face să alegem soluții cunoscute, rapide și obiecte „sigure” și atunci când vine vorba de cadouri pentru cei dragi, dar și pentru angajați. Un pix, o agendă, un rucsac, o sticlă de vin, un cozonac – fără să ne mai gândim la impactul real al cadoului.
Și totuși, dacă tu, omul de HR sau managerul unei echipe, simți asta într-o simplă sesiune de shopping, ce simt angajații care primesc astfel de cadouri an de an?
Dacă jobul ocupă o treime din timpul nostru, cadourile corporate ar trebui să reflecte mai mult decât o obligație, nu credeți?
Cum alegem cadourile pentru angajati?
Ele au puterea de a spune „te apreciem”, „meriți mai mult” sau chiar „știm cine ești”. Știm din studii, conferințe și articole de specialitate cât de importante sunt toate aceste elemente, cât atârnă în cultura organizațională, cât cântăresc în decizia de a rămâne, cât motivează sau… dimpotrivă.
Cum alegem cadourile pentru angajati? Obiecte sau experiențe? Aceasta e întrebarea.
Desigur, cadourile materiale își au locul lor – pot fi practice, utile și necesare. Dar cât timp ne bucurăm de ele? În schimb, experiențele rămân. Ele devin povestea pe care angajații o vor spune colegilor, familiei și, peste ani, poate chiar copiilor.
Un zbor cu parapanta, un workshop de gătit sau off-road pe circuit – acestea sunt cadourile care îi ajută pe oameni să își regăsească energia și entuziasmul.
De ce am amintit de energie? Pentru că burnout-ul este peste tot, cu siguranță vă „loviți” de el și fizic și online. Mergând pe acest fir, oferirea unui rucsac în care să își care laptopul între birou și casă nu prea mai este suficient. Ce le spui cu adevărat printr-un astfel de cadou? „Continuă să muncești”? În schimb, un cadou experiențial le spune: „Ne pasă de tine. Ia-ți o pauză. Bucură-te.”
Pixul va sta pe un birou. Agenda, poate, va fi folosită câteva luni. Cozonacul va dispărea rapid.
Dar un zbor cu avionul uşor? Sau o cină pe nevăzute cu colegii de departament? Acestea nu sunt doar simple cadouri, sunt investiții în starea de bine a oamenilor care fac compania să meargă mai departe.
Cum alegem cadourile pentru angajati?
E simplu: gândește-te la oameni.
Fiecare angajat are pasiunile și dorințele lui. De ce să nu le oferi ceva care să rezoneze cu felul de a fi al fiecăruia? Un angajat pasionat de gastronomie va adora o lecție de gătit cu un Chef renumit. Un coleg energic va aprecia o experiență de airsoft sau o excursie de o zi în natură. Poate unei colege îi va plăcea să-și creeze propriul parfum, iar altei colege să construiască un terariu. Salt cu parapanta pentru colegul de la marketing – că toate lumea știe că iubește adrenalina. SPA și relaxare pentru colega de la financiar – a fost un an greu, cu multe calcule și decizii financiare, mai ales în decembrie.
Adică, pe scurt, secretul stă în personalizare. Fiecare echipă are dinamica sa, iar fiecare angajat este unic. Poți opta pentru experiențe care să rezoneze cu interesele comune – degustări de vin, activități sportive sau ateliere creative – ori pentru pachete cu experiente flexibile care să le permită angajaţilor să își aleagă singuri experiența care li se potrivește cel mai bine.
FLEXIBOX le numim noi – cadoul flexibil cu experiențe la alegere, din care destinatarul și-o alege pe cea preferată. Sunt vedetele noastre, mai ales, în sezonul premiilor, primelor de final de de an, recompenselor și cadourilor de Crăciun.
Poți opta, așadar, pentru un FlexiBox personalizat pentru colegii tăi: tu alegi doar bugetul, să spunem 300 lei, iar fiecare coleg își va alege experiența preferată dintr-un portofoliu predefinit. Adică noi îți oferim mai multe variante de experiențe perfecte pentru colegii tăi, personalizate așa cum ai nevoie, în limita bugetului stabilit de tine.
Același cadou, dar atât de diferit. Așa cum sunt ei.
Ana poate alege atelier de pictură pe porțelan, iar Vlad karting pe circuit. Ina de la conta – terapie prin plutire, iar Marina de la administrativ – degustare de cafea. Ioana ar aprecia un workshop de praline, iar Vio un mic dejun cu logodnicul ei. Ilinca de la Finaciar sigur alege treasure hunt cu fetița ei, iar Marian, colegul ei, o experiență în simulatorul de driving.
Sau și mai pe scurt. Cu 300 lei le poți oferi cadou: experiențe cu adrenalină, de relaxare, gourmet, de dezvoltare personală… de exemplu yoga, pictura, SPA și alte variante menite să îi surprindă pe colegii tăi. Le poți oferi un cadou, care nu este din obligație.
Dar, indiferent de bugetul alocat și numărul de destinatari, noi îți putem fi complice. Și-ți promitem nu doar un alt cadou de Crăciun, ci un altfel de cadou.
Crăciunul este despre a dărui, dar mai ales despre ce transmiți prin ceea ce dăruiești. Te vedem, știm ce îți place, te apreciem. Un cadou experiențial este mai mult decât o surpriză frumoasă – este o declarație de apreciere, o invitație la relaxare și un semn că oamenii contează. Așadar, anul acesta, lasă rucsacul, pixul, agenda și cozonacul pe raft. Dăruiește-le ceva care le va aduce un zâmbet acum și o poveste de povestit mâine.
Crăciunul trece, dar experiențele rămân. Așa cum îți dorești, probabil, să rămână și ei.