Articol Goana dupa cadouri...orginale, speciale, inedite, altfel- complice.ro

Prima experienta de croaziera – lucruri pe care nu le stiam (sau le credeam altfel)

Unul din lucrurile pe care mi le-am propus anul acesta a fost sa merg in locuri noi, iar ziua mea ar fi fost ocazia perfecta. In principiu, mi-ar fi placut sa ajung pe alt continent decat Europa dar, tinand cont de cozile interminabile de la pasapoarte, a trebuit sa gasesc un workaround. Care s-a numit croaziera pe Mediterana

Nu mai fusesem niciodata intr-o croaziera si era o experienta care, in ultimul timp, imi intrase incet-incet in minte. Cel mai mult, cred, m-a atras faptul ca vaporul mergea noaptea si in fiecare dimineata ajungea intr-un alt port in care statea pana dupa-masa (Roma – Savona – Marsilia – Barcelona – Valencia – Palermo – Roma). Au fost, insa, cateva lucruri pe care nu le stiam sau pe care mi le imaginam altfel fata de realitate. Pentru cei care se gandesc sa se bucure de o astfel de experienta pentru prima data, iata o centralizare:

  • “Croazierele sunt pentru boșorogi”

As mai fi crezut mult timp asta daca nu m-as fi intalnit anul trecut cu cineva care mi-a schimbat perspectiva. De altfel, am observat ca majoritatea cred asta, motiv pentru care am auzit si remarca dulce ”a, se vede ca imbatranesti daca ai ales sa mergi de ziua ta intr-o croaziera…”.

Realitatea: cei peste 55-60 de ani erau o minoritate (sau, oricum, noi nu ne-am intalnit cu ei :)). In rest, erau de la bebelusi abia nascuti, la copii mici si chiar adolescenti veniti cu parintii, pana la, marea majoritate, cupluri din categoria 30-35+ in concediu.

  • “In croaziere mergi ”cu turma””

Eu am ramas cu aceasta idee din Croatia, cred, de la Dubrovnik, unde cand iti era lumea mai draga, se revarsau brusc cateva sute de oameni din vasele de croaziera care ajungeau in port. Pentru mine, care de obicei prefer sa plec doar cu familia mea in vacanta, in locuri cat mai intime, parea ceva ingrozitor. Si, da, daca te gandesti ca pe vaporul nostru au fost aprox 4000 de calatori si inca apoximativ 1500 de angajati, poti spune ca am plecat in concediu cu tot satul sau cartierul.

In realitate, ziua eram in orasele in care ancoram, iar seara cand ne plimbam pe vapor nu am avut niciodata un sentiment de aglomeratie mai mare decat daca am fi fost intr-o statiune.

  • In croaziera trebuie sa faci check-in (chiar mai ceva ca la avion)

Sincer, eu imi imaginam ceva similar cu ferryboat-ul pe care am dormit o noapte in una din excursiile in Creta: cumperi bilete, te sui pe vapor si iti cauti cabina. 

In realitate, trebuie sa faci check-in ca la aeroport si, chiar mai mult: pe langa certificatul verde, a trebuit sa avem asigurare valabila si in caz de COVID si ni s-au facut si teste rapide inainte sa putem urca pe vapor.

  • In croaziera toti se imbarca si debarca din acelasi punct

Ma si vedeam stand la niste cozi infernale intre alti 4000 de oameni pentru a face check-in si a urca pe vapor, mai ales ca ni s-a cerut sa ajunem la 14:00 (ora la care am primit si telefon de verificare!!!), desi vaporul pleca la 19:30. Ei bine, nu. In fiecare port erau persoane care se imbarcau si debarcau. Mai mult, unii aveau croaziera de 5 zile, altii de 7 zile etc, adica erau chiar si sejururi care incepeau intr-un port si se terminau in altul. Logic dar… eu credeam ca este ca la avion: toti ne suim aici si coboram acolo :)

  • Pe vapor exista un mini spital

Si, din pacate, a trebuit sa experimentam si serviciile prestate acolo pentru ca baietelul nostru a facut o toxi-infectie alimentara cu tot pachetul de rigoare… I s-a facut inca un test COVID, a fost consultat de doctor, i s-a dat antibiotic (pro-biotic pentru copii nu aveau, am cumparat noi din Valencia) si pliculete de rehidratare, ne-au sunat sa verifice evolutia si ne-am mai dus de cateva ori la control pana i s-a permis accesul în piscina și la locul de joaca.

  • Pe vapoarele de croaziera lucrează o gramada de romani… sefi :)

Cel putin pe vaporul nostru, seful tuturor restaurantelor era roman (sotia lui era thailandeza, locuia in Brasov de 20 de ani si lucra in magazinul de parfumuri :)) si la fel si seful SPA-ului. Iar de la cabinetul medical, cea mai in-charge persoana era o asistenta, tot romanca :)

  • Pe vapor poti comunica cu ceilalti prin chatul din aplicatia de croaziera, chiar daca nu ai pachet de internet

Exista o aplicatie in care aveam acces la info despre restaurante, programele de divertisment, orele si deck-urile de imbarcare / debarcare, vedeam raportul de cheltuieli etc si puteam sa comunicam cu ceilalti pasageri, ceea ce a fost foarte util tinand cont de cele 19 etaje ale vaporului si lipsa semnalului (se puteau cumpara pachete de internet, dar cineva ne-a spus ca netul merge foarte prost, asa ca ne-am rezumat la netul din timpul zilei din orasele vizitate)

  • Pe vapor nu folosesti bani (nici cash, nici card-uri si nici cripto :))

Fiecare din noi am primit un card cu care aveam acces in cabina si pe care il prezentam la restaurante cand mergeam sa mancam. In primele ore de la imbarcare am ”legat” acel card de un card de credit si cu el am platit orice am cumparat in timpul croazierei pe vas. Imediat ce cumparam ceva, acea cheltuiala aparea in raportul din aplicatie.

  • “Croazierele sunt doar pt cei bogati”

Din punct de vedere financiar da, overall ne-a costat putin mai mult decat daca am fi fost o saptamana intr-un singur loc, ca de obicei, la standardele noastre. Pe de alta parte, nu aveam ocazia sa ajungem si sa ”simtim” atatea locuri, iar pentru baietelul nostru a fost ”priceless” :)))

 

Cele mai frumoase amintiri cu care am ramas noi: nisipul fierbinte și marea rece ca gheata din Savona; călătoria cu trenulețul din Marsilia și view-ul incredibil de la catedrala; marea calma și lumina lunii din a doua noapte; containerele si macaralele din portul de la Barcelona și cabinetul medical de pe vapor…; piata din Valencia, aleile cu magazine cochete, paella și paharul de vin dintr-o piata cu o fântână frumoasa (una din cele mai frumoase zile “de ziua mea”); plimbările de seara pe Skywalk (cea mai înaltă zona a vaporului); înghețata divina de la Palermo la o măsuță minuscula, la care ne-am înghesuit cu câinele vecinilor si zumzetul orașului…

Ca highlight-uri in ceea ce priveste nava noastra (am inteles ca este flagship-ul flotei, foarte noua):

  • Cel mai bun SPA vazut de mine pana acum
  • Cele mai bune prajituri mancate pana acum (desi, privind retrospectiv, m-as fi putut lipsi de ele, mai ales la cina :))) Aici intra si tortul de ciocolata pe care mi l-au facut ca surpriza de ziua mea!!!
  • Cele mai bune preturi la parfumuri
  • Balconul de pe care eu admiram seara luna care se oglindea in marea calma, iar baietelul nostru admira dimineata containerele si macaralele din porturi. Din pacate, in unele seri vantul a fost cam suparator, sigur vara este si mai placut. 

Ca dezamagiri fata de asteptari:

  • Piscinele – in total erau promovate 13 piscine si jacuzzi-uri pe vapor, din care una indoor mai micuta decat un bazin de inot pentru copii si alta outdoor (pline, evident cu copii); inca 2 chiar mai mici tot outdoor; iar restul erau jacuzzi-uri in care, conform regulilor, aveau voie max 3 persoane in acelasi timp, maxim 15 minute… (am spus ca in total erau aprox 4000 de turisti pe vapor, nu?)
  • Unele aspecte financiare. De exemplu, exista un service fee de 10 euro / pers / zi care este obligatoriu (nu inteleg de ce nu il includ in pretul overall al croazierei, se poate plati doar la final), inclusiv pentru prima zi de croaziera care a inceput la 19:30, dar și pentru ultima zi care s-a terminat la 8.30 dimineata. Sau, in prima zi am gasit apa plata in cabina ca welcoming, iar in ultima zi a aparut pe raportul de cheltuieli :)

Una peste alta, ma declar multumita de cadoul pe care mi l-am făcut de ziua mea :)) A fost o experienta noua, am ajuns in multe locuri frumoase in doar cateva zile, am facut un scurt detox de laptop si nu am avut nici un moment in care sa ma plictisesc. 

Acum, statistic vorbind, din 3 persoane care au fost într-o croaziera, 1 va merge din nou. Deci este logic sa ma întreb care din noi trei va mai merge in vreo croaziera și, mai ales, unde 😂

 

Oana Pascu – 

Complice @ complice.ro

5 cadouri pe care sa le faci cand sarbatoritul are de toate
Cum am zburat a doua oara cu parapanta dupa ”never-ever again”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul meu
Lista de dorinte
Vazute recent
Categorii

Afla din timp despre cele mai inedite experiente