Arta de a oferi cadouri corporate

Nu stiu daca site-ul enterpriseengagement.org este unul foarte apreciat sau nu, dar eu, absolut intamplator, am gasit aici un articol extrem de interesant pentru mine, ca si Complice, despre cadourile corporate.
Interesant, intrucat Complice.ro isi doreste sa fie partenerul tau nu numai cand vrei sa oferi cadouri de suflet celor dragi, dar si atunci cand trebuie sa oferi atentii colegilor, clientilor, partenerilor, furnizorilor, adica acelora cu care ai relatii de afaceri. A face cadouri corporate este un lucru foarte serios (este prima precizare a articolului de care va spuneam) si ajuta foarte mult la stabilirea unor relatii colegiale sau de afaceri sau la imbunatatirea acestora.

In urma unor studii realizate (eh, nu se precizeaza exact in ce tari) s-a aflat ca cel mai des se ofera cadouri clientilor mari. Apoi angajatilor, si apoi potentialilor clienti. Motivele pentru care se ofera cadouri variaza de la multumirea aratata clientului pentru o relatie indelungata de afaceri si pana la recunoasterea meritelor unui angajat care, spre exemplu, a lucrat peste program si in zilele libere.

Two young fashion business women with a folder

Desigur, cadourile difera mult in functie de destinatar, ocazia cu care sunt oferite, buget alocat….etc insa un lucru e clar: cadourile sunt o metoda eficienta de a construi o relatie de afaceri trainica.

Un aspect deloc de neglijat (desi in ziua de azi este foarte des trecut cu vederea) si care trebuie avut in minte inca de la inceput, este acela ca atat cel care ofera cadouri, cat si cel care primeste trebuie sa fie o entitate care are voie sa ofere / primeasca daruri.
Fac aceasta precizare pentru ca datul / luatul de mita este un subiect arzator al zilelor noastre. Astfel, trebuie, in unele situatii, avuta atentie la valoarea cadourilor si ocazia cu care sunt ele oferite.

Apoi, este important nu numai ce se ofera in dar, ci cum se ofera. Exista chiar o eticheta in domeniu. Cadourile in lumea corporate trebuie sa tina seama de relatia intre cel ce ofera si cel ce primeste, intrucat acestia nu sunt prieteni si nici nu trebuie tratati ca atare. Relatiile de afaceri, trebuie sa ramana ca atare, de aceea nici cadourile nu trebuie oferite fara rost, ci cu ocazii importante si speciale. Ocaziile importante sunt, desigur, sarbatorile de peste an; iar ocaziile speciale sunt aniversari, onomastici, sarbatori majore in viata destinatarului. Cadourile primite cu aceste ocazii speciale vor impresiona mai mult :)

Evident, important este de tinut cont de personalitatea celui ce primeste. Util si frumos este ca darurile sa fie personalizate si sa se potriveasca cat mai bine destinatarului.

Nu trebuie uitat nici ambalajul. Chiar daca se zice ca “sa nu judeci o carte dupa coperti”, in domeniul cadourilor modul de prezentare al unui cadou chiar conteaza. Si vizual si sentimental, pentru ca denota faptul ca cel ce ofera cadoul chiar si-a dat silinta si a facut acest gest din dorinta pura, nu din obligatie. Si pentru ca vorbim de cadouri corporate, pentru un plus de eleganta si pentru ca destinatarul sa nu uite usor de la cine a primit darul, acesta e frumos sa contina si logo-ul celui care l-a oferit, fie pe ambalaj, fie pe o felicitare inclusa in cadou.

Woman in a black dress and black hat plays the violin. Photo compilation, photo and hand-drawing elements combined

La final as dori sa atrag atentia asupra diferentei intre a oferi cadouri si a oferi stimulente. Cele doua nu trebuie confundate. A oferi stimulente pleaca de la premiza ca destinatarul a indeplinit un anumit nivel al unei activitati si este perceput ca o rasplata, in timp ce a oferi cadouri este un gest spontan, pornit in totalitate din initiativa celui care ofera, fara vreo asteptare in prealabil din partea destinatarului. Iar parerea mea de Complice este ca a oferi cadouri experientiale denota eleganta, apreciere maxima fata de cel care primeste si atentie la detalii printr-un grad ridicat de personalizare in functie de fiecare destinatar in parte.

 

 

 

Give. Experience. Enjoy

[wysija_form id=”1″]

 

 

Cum sa mentii sentimentul de iubire in cuplu prin cadouri experientiale!
1 iunie, La Multi Ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close Cosul meu
Close Lista de dorinte
Close Vazute recent
Close
Close
Categorii
Newsletter

Afla din timp despre cele mai inedite experiente