studiu despre fericire - complice.ro

Concluziile unui studiu despre fericire desfasurat pe parcursul a 80 de ani

 

Ce este fericirea si cum o atingi sunt preocupari vechi ale omenirii. Cand oamenii de stiinta au inceput sa urmareasca starea de sanatate a 268 de elevi de la Harvard in 1938, in timpul Marii Depresii, au sperat ca studiul longitudinal va dezvalui indicii pentru a duce o viata sanatoasa si fericita. Ei bine, prestigioasa institutie a prezentat un rezultat surprinzator. 

Dintre recrutii pentru acest studiu, atunci cand acesta a fost dat publicitatii, doar 19 mai erau inca in viata, toti avand peste 90 de ani. Printre recrutii initiali s-au numarat presedintele John F. Kennedy si editorul de multa vreme al Washington Post, Ben Bradlee. Unii participanti au devenit oameni de afaceri de succes, medici, avocati, iar altii au ajuns schizofrenici sau alcoolici.

De-a lungul anilor, cercetatorii au studiat traiectoria sanatatii participantilor, dar si alte aspecte ale vietii lor, inclusiv triumfurile si esecurile lor in cariera si casatorie, iar constatarile au produs lectii uimitoare si nu numai pentru cercetatori. Relatiile stranse, mai mult decat banii sau faima, sunt ceea ce ii face pe oameni fericiti pe tot parcursul vietii, a dezvaluit studiul.

Relatii semnificative, gesturi semnificative

„Constatarea surprinzatoare este ca relatiile noastre si cat de fericiti suntem in relatiile noastre are o influenta puternica asupra sanatatii noastre”, a spus Robert Waldinger, director al studiului, psihiatru la spitalul General din Massachusetts si profesor de psihiatrie la Harvard Medical school. „Este important sa ai grija de corpul tau, dar sa ai grija de relatiile tale este si o forma de auto-ingrijire. Cred ca asta este revelatia. ” aceste legaturi protejeaza oamenii de nemultumirile vietii, ajuta la intarzierea declinului mental si fizic si sunt predictori mai buni ai vietii lungi si fericite decat clasa sociala, iQ-ul sau chiar genele.

Iar relatiile semnificative se intretin nu cu cadouri scumpe, ci mai degraba cu gesturi care au semnificatie pentru destinatar. Si, chiar daca filmele ne arata ca poti cuceri cu cadouri grandioase, cum ar fi un zbor surpriza catre italia sau un tur al sudului Frantei pe un iaht de 50 de metri, de fapt exista variante mult mai putin costisitoare si cu un efect puternic. 

Astfel, cadourile experientiale sunt cele care raman in amintirea si in emotia celor dragi. In loc de o cina in sudul Frantei, puteti angaja un chef care sa pregateasca coq au vin intr-un loc romantic. In loc de o poseta de cateva sute de euro, ii puteti darui unei femei iubite experienta de a-si realiza propriul parfum. In loc de zborul in italia, puteti sari impreuna cu parapanta intre colinele Brasovului. Lista este lunga, insa imaginatia complicilor nostri nu are limite. si, suntem siguri, nici a voastra!

 

Give. Experience. Enjoy.

Aniversare in izolare: cum alegi (si cat ar trebui sa cheltuiesti pentru) cadoul perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul meu
Lista de dorinte
Vazute recent
Categorii

Afla din timp despre cele mai inedite experiente