Arta de a primi si oferi cadouri

Ce poate fi atat de complicat in ceea ce priveste cadourile? Ei bine, pentru un copil in varsta de 5 ani care „sfasie” plin de entuziasm ambalajul cadoului de sub brad, raspunsul la intrebare nu este tocmai important, insa pentru un adult in toata firea, arta de a oferi si de a primi cadouri are o etica ce trebuie cunoscuta pentru a nu fi perceput nepoliticos. Nu trebuie sa te privezi de bucuria momentului pentru ca, in fond, recunostinta este exprimata de un zambet larg, sincer si clasicul „multumesc”. Totusi, poti avea in vedere cateva repere de bun simt ce te vor ajuta sa ai o atitudine potrivita atunci cand vine vorba de cadouri, indiferent de persoana cu care interactionezi. O prima regula: daruieste din suflet!

Desi aparuta acum ceva ani, cartea Aureliei Marinescu, „Codul bunelor maniere astazi”, isi are aceeasi utilitate indiferent de trecerea timpului si schimbarile din societate. Chiar daca tindem sa evoluam catre nonconformism si nu ne dorim sa fim conditionati de reguli „demodate”, codul bunelor maniere  prezinta lucruri de bun simt, perfect valabile la momentul actual si care sunt obligatorii pentru un individ cizelat. Autoarea spune ca  “un cadou trebuie gandit, cumparat, ambalat, oferit. Trebuie sa  fie frumos, util si sa provoace o adevarata placere celui care il primeste” – nimic cu care nu am putea fi de acord mai ales pentru ca suntem complici in oferirea cadourilor memorabile si cu adevarat surprinzatoare!

Ce aflam nou din codul bunelor maniere sau, mai bine spus, ce nu ar trebui sa ne scape din atentie? Intotdeauna aminteste-ti sa verifici daca ai indepartat pretul de pe un cadou, desi autoarea spune ca etichetele pot fi pastrate atunci cand oferim discuri sau carti! Cu atat mai mult, chiar daca ii oferi darul unei persoane foarte apropiate , nu este necesar sa povestesti despre dificultatile pe care le-ai intampinat pentru a face rost de cadou si in niciun caz nu trebuie mentionata valoarea acestuia. Un dar este menit sa arate recunostinta si sa aduca bucurie in sufletul celui ce il primeste, astfel ca in niciun caz nu trebuie sa umbrim fericirea plangandu-ne de cat de dificil a fost sa il obtinem! Daca este cadoul potrivit, cu siguranta va fi apreciat sincer.

In ceea ce priveste atitudinea pe care trebuie sa o avem atunci cand primim un cadou, putem deduce intuitiv comportamentul cel mai potrivit. Se poate intampla ca darul primit sa nu fie tocmai inspirat, insa nu ar trebui sa dezamagim si sa spunem un  incisiv „Nu imi place!”. In schimb, trebuie sa apreciem gestul, sa multumim intocmai si sa desfacem cadoul daca este ambalat. Persoana care ti-a oferit darul cu siguranta a depus un efort de a se gandi ce ti-ar placea si ce te-ar face fericit, iar chiar daca nu te multumeste cadoul, nu este necesar sa iti exprimi nemultumirea. Doar pentru gestul de a-ti fi oferit ceva, poti oferi si tu la randul tau un „multumesc”.

pexels-photo-1303082

Give. Experience. Enjoy.

[wysija_form id=”1″]

Sa sarbatorim zodiile lunilor de toamna!
Cele mai scumpe cadouri primite de copii celebri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul meu
Lista de dorinte
Vazute recent
Categorii

Afla din timp despre cele mai inedite experiente