traditii de craciun

De ce sa dai bani pe experiente, nu pe obiecte

Nu citesc des revista Forbes, dar si cand citesc…gasesc lucruri foarte interesante :)

Chiar acum cateva zile am citit un articol scris de Travis Bradberry in 9 august 2016 despre “de ce este de preferat sa cheltuiesti banii pe experiente, si nu pe obiecte.” Serios acum, parca nici nu se putea sa gasesc un articol mai potrivit cu aria mea de interes si anume cadourile experientiale din magazinul online Complice.ro

Daca tot am citit si m-am documentat, vreau sa va impartasesc si voua ideile cele mai importante.

Asadar dl. Bradberry spune cam asa (traducerea si adaptarea de text imi apartin):

In primul rand trebuie sa te asiguri ca banii pentru care muncesti si care iti mai raman dupa cheltuielile de subsistenta sunt alocati unor lucruri care intr-adevar contribuie la starea ta de fericire. Aceasta “fericire” este cuvantul cheie, in jurul caruia ar trebui canalizate toate activitatile si eforturile noastre.

Un studiu efectuat la Universitatea Cornell din SUA, bineinteles, arata ca lucrurile materiale, obiectele, de fapt nu ne aduc fericire decat pentru o perioada foarte scurta. De ce?

  • pentru ca ne obisnuim destul de repede cu un obiect nou care apoi se banalizeaza;
  • pentru ca mereu ridicam stacheta aspiratiilor in ceea ce priveste obiectele pe care ni le dorim (gen o masina mai rapida, un telefon mai performant, o casa mai mare…etc);
  • pentru ca tindem sa comparam obiectele pe care le avem cu cele ale celorlalti oameni si, nu de putine ori, suntem deceptionati vazand ca alti oameni au lucruri mai scumpe sau mai bune.

nor_5

 

Prin urmare, atentia cercetatorilor de la Cornell s-a indreptat spre alte aspecte ale vietii, ce ne aduc fericirea. Astfel au ajuns sa studieze notiunea de “experienta” si sa concluzioneze ca experientele din viata si de viata ne aduc o fericire mai mare si mai durabila. Motivele ar fi urmatoarele:

 

  • experientele devin o parte definitorie a personalitatii noastre (precum o excursie in Tibet, sa spunem);
  • in ceea ce priveste experientele, este greu sa faci o comparatie si o categorisire intre ele;
  • momentul de asteptare ca o experienta sa aiba loc (de exemplu cand stii ca peste 3 luni urmeaza petrecerea de nunta) este foarte important si aduce cu sine emotie si bucurie, versus momentul de asteptare pana sa poti cumpara un obiect (pana sa ai de exemplu banii sa il cumpari) care aduce cu sine mai mult nerabdare si nervozitate;
  • o experienta nu dureaza mult, insa amintirea ei da, cu atat mai mult daca este una foarte placuta; iar daca este mai putin placuta, timpul va atenua amintirea ei. In schimb un lucru pe care l-ai cumparat si il vezi in fiecare zi reprezinta o amintire constanta a faptului ca, poate, consideri ca nu merita chiar atatia bani cat ai dat pe el.

 

Prin urmare, cheltuiti banii pe experiente, nu pe obiecte. Incercati sa va bucurati cat mai mult de viata, nu doar sa acumulati lucruri care oricum isi pierd valoarea in timp.

 

Cadou Balance

Totul rezoneaza perfect cu filozofia noastra! De aceea in final noi va recomandam sa oferiti persoanelor importante din viata voastra cadouri experientiale, care sa le bucure sufletul cu adevarat, acesta fiind scopul care a stat la baza crearii cadourilor Complice.

 

 

Give. Experience. Enjoy.

[wysija_form id=”1″]

 

Un martisor….pe adresa dumneavoastra!
Exista si angajati fericiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close Cosul meu
Close Lista de dorinte
Close Vazute recent
Close
Close
Categorii
Newsletter

Afla din timp despre cele mai inedite experiente