“Cafeaua, bautura preferata a lumii civilizate” (episodul 1)

Asa numea Thomas Jefferson cafeaua si ii dam dreptate, iar astazi, cand sarbatorim Ziua Internationala a Cafelei, va invitam intr-o incursiune rapida in lumea acestei plante minunate, sofisticate, care ne marcheaza stilul de viata – de la felul in care ne incepem diminetile, pana la descinderi experientiale in universul aromelor si intensitatii diferitelor tipuri de cafea.

O licoare versatila, care porneste de la o samanta mica, ascunsa intr-o capsula rosie, asemanatoare fructelor de padure, care sa gaseste in 25 de specii de arbori de cafea.

COftale FB - fara drept utilizare

Primele multumiri: pastorilor si calugarilor etiopieni

Minunata planta de cafea ar fi aparut, conform unei legende, in platoul etiopian. Un pastor de capre, pe nume Kaldi, a remarcat efectele fructelor de cafea atunci cand caprele lui au mancat din ele si nu au mai putut dormi noaptea, fiind pline de energie. Acesta a povestit intamplarea abatelui unei manastiri din zona, care a preparat o bautura din aceste fructe si a observat un efect asemanator. Toti calugarii din manastire au inceput sa bea acest preparat pentru a rezista mai bine sesiunilor de rugaciune. Treptat s-a dus vorba despre aceasta planta, zvonurile ajungand pana in peninsula Araba si de acolo in toata lumea.

“Scoala celor Intelepti”

In secolul al15-lea, aceasta se cultiva in Yemen, iar in secolul al16-lea deja si in Persia, Egipt, Siria si Turcia. Cafeaua nu era bauta doar in casele oamenilor, ci si in cafenele, care au inceput sa fie tot mai numeroase in orasele din Orientul Apropiat. Popularitatea cafenelelor a devenit de neegalat, iar oamenii le frecventau si pentru activitatile sociale care aveau loc acolo: se bea cafea, se statea la povesti, se asculta muzica, se juca sah, se asculau stirile. De aceea, cafenelele se mai numeau si “Scoala celor Intelepti”.

Datorita sutelor de pelerini care vizitau sfantul oras Mecca in fiecare an, vestea acestui “vin din Arabia”, cafeaua, s-a raspandit in lumea intreaga.

Cafeaua, o licoare aprobata de insusi Papa

Calatorii europeni care mergeau frecvent in Orientul Apropiat au adus aceasta bautura si in Europa in secolul al17-lea. Initial, cafeaua a fost primita cu multa suspiciune, ba chiar multa lume fiind impotriva ei, numind-o “inventia amara a lui Satan”. Insusi Papei Clement VIII i-a fost ceruta parerea si acesta, dupa ce a baut din aceasta licoare, si-a dat aprobarea asupra ei.

Ulterior, cafenelele au inceput sa se raspandeasca si in Europa, in tari precum Anglia, Austria, Franta, Germania, Olanda, unde oamenii au inceput sa inlocuiasca bautura de dimineata, berea si vinul, cu cafea, observand astfel ca isi incep ziua mai energizati, iar rezultatele lor in munca sunt mai bune. La mijlocul secolului al17-lea, numai in Londra erau peste 300 de cafenele.

De la ceai la cafea

Lumea Noua a imbratisat-o si ea rapid. In New Amsterdam (New York-ul de astazi), cafeaua a ajuns pe la mijlocul anilor 1600. Cafenelele s-au raspandit si aici rapid, desi cea mai populara bautura era ceaiul. Asta pana in 1773, cand colonistii s-au revoltat impotriva grelelor taxe impuse de regele George III asupra ceaiului. Revolta, numita Boston Tea Party, a schimbat pentru totdeauna preferintele “americanilor”, acestia trecand de la consumul de ceai la cel de cafea.

Plantatii de cafea in lume

Primii care au “pus mana” pe semintele de cafea au fost olandezii. Initial, au incercat plantarea acestora in India, dar nu au avut rod. S-au reorientat inspre alte tinuturi, iar primele culturi de cafea roditoare, din afara lumii arabe, au fost in Indonezia. Printr-un cadou oferit de primarul Amsterdamului regelui Frantei, semintele au ajuns, evident, si in Franta. Francezii au inceput sa cultive plantatii mari in Martinica, si de aici a mai fost doar un pas pana sa ajunga in America de Sud.

La mijlocul secolului al 18-lea, cafeaua era, deja, una din cele mai exportate marfuri, devenind o afacere extrem de profitabila.

Astazi, dupa petrol, cafeaua este a doua marfa cu cautare in lumea intreaga si o prezenta apreciata in consecinta. (multumim https://cafeafarazahar.ro/cafea-fara-zahar/ pentru inspiratie)

O experienta speciala de degustare de cafea puteti gasi chiar la noi, pe Complice.ro.

https://www.complice.ro/cadou/good-morning/

Gustare si degustare placuta!

10666006_852280448139634_1171634965879275796_n

Give. Experience. Enjoy.

[wysija_form id=”1″]

Eticheta cadourilor personale
Piaţa cadourilor online: de la obiecte, la experienţe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close Cosul meu
Close Lista de dorinte
Close Vazute recent
Close
Close
Categorii
Newsletter

Afla din timp despre cele mai inedite experiente