Daca ai de facut un cadou unui partener de afaceri care se afla intr-o alta tara sau poate mergi la familia unui prieten, ar trebui sa iei in considerare documentarea prealabila. Pentru ca unele cadouri ce tie ti se par perfecte, ar putea sa nu fie chiar potrivite. In plus, multe companii din tari precum Singapore si Statele Unite, de exemplu, au politici care restrictioneaza acordarea sau acceptarea cadourilor. Alte tari, cum ar fi Danemarca, va vor face sa declarati valoarea cadoului unei companii catre autoritatile fiscale daca depaseste o anumita suma. Iata asadar cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont.
Japonia
Totul porneste de la felul in care oferiti cadoul. Sau in primiti. Este politicos sa folositi ambele maini si nu ar trebui sa va manifestati curiozitatea asupa continutului pe loc, caci cel ce primeste darul trebuie sa-l desfaca in intimitate. De mentionat ca darurile ar trebui sa fie impachetate frumos, denota grija si respect pentru destinatar. Cadourile se ofera in special la prima vizita la un partener de afaceri, iar O-seibo (sfarsitul anului) si O-chugen (mijlocul verii) sunt principalele momente cand se ofera cadouri. Daca vrei sa afli mai multe despre obiceiurile si traditiile japoneze, te invitam sa incerci o CALATORIE VIRTUALA IN JAPONIA, CU SUSHI.
Franta
In general, francezii evita sa ofere cadouri la prima intalnire de afaceri, iar atunci cand sunt invitati acasa la cineva, vin cu un cadou simbolic. Sunt foarte importante alegerile pe care le faceti in acest sens, iar ideal ar fi sa reflecte cat de multe stiti despre arta. Cartile sunt o varianta acceptata, iar biografiile sunt foarte apreciate. Florile sunt preferate cand mergeti in vizita, dar evitai crizantemele (folosite pentru inmormantari), trandafirii rosii (schimbati intre iubiti si prieteni foarte buni) si garoafele (care se cred ca aduc ghinion).
China
De multe ori, un cadou va fi refuzat de 2-3 ori, dar nu pentru ca nu este acceptat, ci pentru ca asa se exprima modestia si bunele maniere. Daca trebuie sa faci un cadou in China, evita cutite, foarfece sau deschizatori de scrisori, care pot simboliza intreruperea unei relatii, ceasuri – pentru ca sunt asociate cu moartea -, batiste, care sunt asociate cu plansul si inmormantarile, si articole ambalate in seturi de patru, cu exceptia cazului in care este vorba de un set de doua perechi.
Egipt
Egiptenii isi mentin relatiile personale si profesionale partial prin schimbul de cadouri, astfel incat cadourile sunt comune, in special in relatiile pe termen lung. Furnizorii si vanzatorii trimit in mod obisnuit cadouri, cum ar fi calendare si articole cu siglele lor, clientilor lor. Multi musulmani ar gasi un gest remarcabil de frumos, de exemplu, daca un strain non-musulman le-ar trimite un salut la inceputul Ramadanului.
Statele Unite ale Americii
In general, americanii nu aduc cadouri clientilor atunci cand se intalnesc pentru prima data sau ca multumire pentru ca faceti afaceri impreuna. Cand se ofera un cadou unei persoane din S.U.A., este posibil ca persoana care daruieste sa nu primeasca unul in schimb. Americanii deschid adesea cadoul imediat, in fata celui care da, astfel incat sa poata vedea ce este si sa exprime multumiri pentru ce au primit. Cadourile simbolice sunt apreciate atunci cand nu exista o relatie apropiata, insa experientele sunt preferate atunci cand exista o legatura mai profunda.
Daca te gandesti sa oferi un cadou unei persoane aflate intr-o alta tara, te invitam sa descoperi pachetele experientiale online de pe Complice.ro.
*sursa: globesmart.com
Give. Experience. Enjoy.