Idei creative concrete pentru a nu-ti pierde angajatii importanti in 2023

Daca lucrezi in echipa de HR a unei companii sau esti liderul unei echipe, cu siguranta ai vazut in sondaje sau ai citit macar in presa ca 3 din 4 angajati vor sa-si schimbe jobul in 2023. Angajatii sunt in cautarea conditiilor care sa raspunda nevoilor pe care le au si companiile trebuie sa se adapteze.

Si, probabil, asa cum arata datele ultimelor cercetari asupra fortei de munca, doar companiile care isi adapteaza leadershipul la noua directie de mentalitate, care cauta solutii pentru a-si recompensa angajatii si gasesc cele mai eficiente elemente motivationale vor rezista si vor castiga intr-o piata atat de provocatoare.

Si pentru ca la Complice.ro gasesti in special solutii, iata mai jos si 10 idei concrete pentru a face locul de munca un spatiu pe care angajatii il iubesc si unde se simt apreciati. 

De exemplu, sa spunem ca pe lista ta de prioritati in 2023 este crearea unui mediu de cooperare si colaborare in echipa. Care mai departe se traduce, bineinteles, in productivitate si rata de implicare a angajatilor mare.

Dar in compania ta sunt zeci, poate chiar sute de angajati. Mai mult de un sfert sunt colegi noi, care s-au alaturat echipei in ultimii 2-3 ani, iar mai mult de jumatate, poate chiar trei sferturi nu s-au mai intalnit fizic din 2020 decat, poate, la Petrecerea de Craciun. Au nevoie de conectare, au nevoie sa relationeze, sa se cunoasca. Iar pentru a fi toti impreuna, te-ai gandit sa mergeti intr-un teambuilding la mare, la munte, numai ca ai vrea sa se simta stingheri, sa fie o atmosfera ciudata, ca atunci cand mergi la o nunta cu sute de invitati si tu nu ii cunosti decat pe miri.

Ce poti face? 

Pai, concret… faci iesirea la munte, la padure, la mare, ca e o modalitate excelenta de aduce echipa impreuna intr-un cadru relaxat. Spargi gheata cu cateva exercitii de improvizatie care au rolul de a face si prezentarile intr-un mod creativ, intens si de impact. Si apoi…. va jucati. Dar un joc strategic, pe mini-echipe. De exemplu, le propui sa intre intr-o competitie acerba pentru a construi cel mai frumos oras, iar la finalul jocului observa ca, de fapt, au  construit cu totii un singur oras imens. Cand eforturile se unesc exista mereu un sigur castigator- echipa, adica exact ce-ti doresti

Ultimii ani au fost grei, provocatori, cu schimbari atat de multe si profunde. Poate ai fost nevoit sa iti restrangi activitatea, sa iti reduceti costurile, sa renunti la un proiect, la prime si bonusuri. Oamenii cei mai importanti au ramas alaturi de tine, iar acum, desigur ai vrea sa le multumesti si sa le transmiti un mesaj de incredere.

Cum poti face asta?

Vara trecuta, am organizat pentru un client al nostru, o experienta de ….supravietuire. In primul rand, am ales un cadru natural de poveste si i-am ales ca si complici pentru a facilita aceasta activitate pe cei mai tari profesionisti in tehnici de supravietuire in salbaticie, cu super background militar si experienta in trupele speciale.

Toti participantii au fost impartiti in 4 echipe formate din cate 9 colegi care nu prea s-au vazut sau chiar cunoscut in ultimii 2-3 ani. Fiecare echipa a primit la plecare cateva elemente cheie – topor, lopata cu busola, prelata etc, iar restul ”comorilor”a trebuit sa fie descoperite pe traseu.

Trebuie sa precizam ca traseul prin padure a fost facut cu cateva zile inainte special pentru acest eveniment, dupa care a fost cartografiat si documentat. El a fost gandit sa fie accesibil pentru toata lumea, dar a fost presarat si cu poteci noroioase si parauri care au trebuit ”reamenajate” in mod inteligent pentru a fi traversate. S-au improvizat poduri, s-au intins maini, s-a oferit ajutor, s-au facut sacrificii pentru binele celorlalti.

De fapt, a iesit la iveala spiritul de echipa, in cel mai sincer mod. Iar Dorinta de a castiga, caracterul inedit, interesant si practic al activitatii i-au determinat pe participanti sa se implice cu super pasiune. Exact asa cum vrei sa-ti vezi echipa si la birou:)

povesteste Oana Pascu, fondator Complice.ro

Sau, ca sa mergem mai departe cu exemplele concrete: coordonezi o echipa de proiect de 10 angajati care lucreaza hibrid sau, mai degraba, remote si simti ca faptul ca nu se cunosc, plus distanta face mai grea comunicarea si colaborarea. 

Te-ai gandit sa ii scoti la o masa intr-o zi sa se intalneasca cu totii, dar intr-un mediu mai relaxat, in afara biroului. Daca i-ai aduce impreuna, tot fara sa se vada, dar sa se cunoasca?

Ii scoti la o cina pe nevazute, o experienta-n echipa prin care poti demonstra, cu ajutorul unui chef celebru, ca privarea de un anumit simt accentueaza celelalte simturi active – demonstratie condimentata cu distractie maxima si rasete copioase. Crezi ca vor uita prea curand aceasta experienta inedita traita impreuna? Ca sa nu mai zicem ca vor lucra mai usor si ”pe nevazute”.     

Ai o echipa de vanzari cu oameni foarte buni, cu rezultate excelente, dar super competitivi? Nu vrei sa isi piarda spiritul competitiv, dar parca ai vrea sa si-l manifeste in alta parte, nu intre ei. 

Desigur, poti crea un mediu competitiv sanatos si poti deschide calea spre cooperare, depasirea limitelor si increderii in sine cu o sesiune scurta de driving pe circuit, de exemplu.

Sau daca vorbim de sarbatorile de peste an, la ce te-ai gandit?

Sa o luam concret. Vine primavara, iar in echipa ta ai 5, 7 sau 28 de fete. Iar pe langa zambile ori ghiocei, cu siguranta vrei sa mai adaugi o „atentie”.

In loc sa le oferi o bijuterie ca martisor, poate ar fi mai de impact un atelier privat de design floral in care vor invata sa isi faca singure bijuterii… din flori. 

In loc sa le oferi o esarfa de matase, poate ar fi mai utila pentru doamne o sesiune de stil vestimentar cu un bine-cunoscut critic de moda- discutie relaxata la un pahar de prosecco. 

In loc sa le oferi produse cosmetice, poti un workshop de automachiaj sau chiar o sesiune de o sesiune make-up si hairstyle, urmata de o sedinta foto VIP pentru a se simti cu adevarat in lumina reflectoarelor.     

Si ar mai fi multe situatii pentru care angajatii merita si trebuie recompensati. Cat mai original si creativ, desigur.

De exemplu, ati lansat de curand un proiect, iar rezultatele au fost peste asteptari. Echipa a fost a inaltime- le poti spune chiar asa. Pentru ca succesul poate fi celebrat creativ printr-un zbor cu balonul, de exemplu. sau un treasure hunt memorabil.

Ati incheiat 2022 cu rezultate peste obiectivele stabilite la inceputul anului? Este clar un motiv pentru a ciocni un pahar de vin in echipa, desigur. Dar daca in loc de o iesire la bere, echipa ta si-ar crea propria bere la un atelier privat de homebrewing?

Nici nu au venit bine rezultatele pentru anul trecut si s-au stabilit bugetele, ca trebuie deja sa finalizati planul pentru 2023?  Mai ales pentru un strategy meeting sau top management working session, este nevoie de un mediu de lucru stimulant care sa scoata pe masa idei cat mai creative, nu? O locatie inedita izolata sau exclusivista, populata cu cai si caprioare, unde masa se serveste in iglu intre copaci este in topul listei noastre. sau, daca-ti doresti ceva mai elegant si impunator, alege un conac, in mijlocul unei vii, unde puteti participa si la un atelier de cupaje.

Ce se afla pe lista ta de prioritati in 2023?

Give. Experience. Enjoy.

Cadouri speciale de 8 Martie – 20 de idei de cadouri altfel
#Back to office: Focus pe flexibilitate și experiențe pozitive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul meu
Lista de dorinte
Vazute recent
Categorii

Afla din timp despre cele mai inedite experiente