Ca atunci, in copilarie, cand ne puneam cercei de cirese si afara incepea sa miroasa a vara. Povestea de seara, un film, un joc de v-ati ascunselea, parinti si copii, laolalta. Sau un board game in jurul mesei, intr-o zi ploioasa. O drumetie pe munte, o plimbare cu barca, o excursie cu rulota, cataratul in copaci, apusul de soare intr-o zi caniculara de vara. Castelele de nisip din vacantele din copilarie, colectia de scoici, sunetul marii din „melcii” gasiti pe plaja. Jocul de badminton cu tata, prajiturile facute cu mama. Cand pictam sau faceam bijuterii din flori. Cand…
Sunt atat de multe momente mici devenite peste ani amintiri dragi din copilarie, ca am putea umple pagini intregi si tot n-am termina. Iar studiile spun ca o copilarie in care copiii au avut parte de experiente pozitive s-a tradus intr-o viata de adult autonom, increzator in fortele proprii, empatic si proactiv.
Un studiu desfasurat de Asociatia Americana de Psihologie arata ca adultii care au un bagaj consistent de amintiri fericite din copilarie au o viata mai buna, atat pe plan emotional, cat si fizic si cognitiv. Conform cercetarii, sunt mai toleranti, mai optimisti, mai adaptabili, fac fata mai bine stresului sau evenimentelor neplacute care pot aparea.
Stiti deja, ca noi, la Complice.ro, ne ghidam dupa #ExperienteNuLucruri si avem in portofoliu sute de #MomenteMiciPentruAmintiriMari. Credem cu tarie in importanta experientelor pozitive pentru copii si adulti, deopotriva.
Si totusi, in graba noastra cea de toate zilele, in heirupul cotidian, cu drumuri, scoli, munca si optionale de dimineata pana seara, uneori uitam cat pot cantari momentele aparent nesemnificative in colectia de amintiri a copiilor, nu-i asa?
Si apoi ne propunem cu totii, ca din cand in cand macar, sa punem pe pauza un pic alergatura de zi cu zi. Si sa cautam si sa traim aceste #MomenteMiciPentruAmintiriMari.
Acesta a fost motivul pentru care ne dorim sa dezvoltam constant portofoliul de experiente pentru familie. Experiente de trait in weekenduri, in zilele libere, in vacantele scolare, de oferit cadou, experiente care sa le fie ancore copiilor nostri, odata ajunsi adulti. Evadare cu autorulota, treasure hunt in parc, escape room, intrecere cu masinutele, ateliere creative, joaca in familie, pilotarea virtuala a unui avion, zbor cu elicopterul, calatorii inedite- toate sunt ocazii perfecte de a petrece timp impreuna, de a sarbatori ceva (chiar si vacanta scurta de la final de octombrie), de a-i surprinde, de a crea amintiri.
Sau nostalgii☺
Nu o spunem noi, ci un studiu (unul dintre multele facute pe subiect) centrat pe amintiri autobiografice, initiat de Krystine Bacho, psiholog cognitiv comportamental care cerceteaza rolul nostalgiei pentru starea de bine. De exemplu, studiul o citeaza pe o tanara care isi amintea momentele in care mergea impreuna cu tatal sau la meciurile de hockey si baseball atat de bine incat povestind despre ele i s-a reactivat inclusiv mirosul de popcorn din tribune. Erau momentele noastre. Timp tata-fiica, povestea tanara, confirmand ipoteza studiului.
Desigur ca exemple si povesti sunt multe, e ceva ce stim si traim fiecare dintre noi. Peste ani si ani, nu ne mai amintim tortul imens de ciocolata de la 7 ani, ci copiii din jurul lui. Nici masinile cu telecomanda ori papusile din copilarie, ci vacanta aceea cu parintii in care ai zburat cu balonul cu aer cald, nici telefonul primit cadou la 18 ani, nici ce am cumparat din primul salariu sau ce cadouri materiale ne-am facut la aniversarile de cuplu.
Asadar… ce colectie de amintiri ii lasi „mostenire” copilului tau? Daca esti in cautarea acestei comori, stiti deja ca, macar pentru anumite amintiri, noi te putem ajutam sa gasesti raspunsul. Si experientele pozitive care sa devina amintirea perfecta.
Give. Experience. Enjoy.