Fiecare femeie a deprins de la mama ei cateva obieciuri si obiecte vestimentare pe care va avea grija sa le transmita mai departe urmatoarelor generatii. Printre ele se numara si traditionala ie pe care femeile o purtau cu foarte multa mandrie in trecut.
Atelierul Romanian Blouse, complicii nostri in oferirea unor cadouri personalizate si cu stil, doresc sa puna accentul pe traditie, facandu-i loc in modernul zilelor noastre. Mai multe despre iile cusute manual ne povesteste chiar Anda Ene, fondatoarea Romanian Blouse.
- Cum a luat nastere atelierul Romanian Blouse?
Atelierul Romanian Blouse s-a nascut din pasiunea pentru spectaculos si unic, din admiratia pentru lucrul facut de mana, trainic, elaborat in cele mai mici detalii. Din fascinatia pentru aceste creatii nascute din mana femeii de la tara, mama arhetipala, lipsita de scoala, dar detinatoarea unei cunoasteri milenare, preluata pe cale constienta si mai ales, subconstienta.
Din mandria de a avea in ADN genele acestei mame si din dorinta de a duce mai departe, chiar si intr-o foarte mica masura, ceea ce am mostenit. Inainte de a realiza ca vreau sa contribui la salvarea aceastei zestre pretioase si, de a ma alatura celor care duc mai departe traditia, a stat si o nevoie : se intampla, prin 2012, sa caut un dar de nunta pentru o ruda care se casatorea cu un strain si urma sa plece sa locuiasca in alta tara. Am stat si m-am gandit mult ce sa-I iau, n-aveam nicio idee, parca orice cadou imi trecea prin minte era banal si lipsit de semnificatie. Apoi mi-a venit ideea sa-i iau o ie si am stiut imediat ca va fi cadoul perfect! Am inceput sa caut o ie noua, frumoasa, valoroasa, ceva care sa semene cu iile vechi de care dadusem la magazinul Muzeului Taranului Roman, dar care erau prea uzate sa poata fie facute cadou. Si am inceput sa fiu din ce in ce mai frustrata ca nu gaseam nimic care sa se asemene cu splendorile acelea vechi.
Am gasit, in cele din urma, o ie noua, lucrata frumos, iar mireasa n-ar fi fost mai fericita cu un alt cadou! Rudele din Elvetia, venite la nunta, o admirau necontenit si ea cat a mai stat in tara, trei zile, a purtat ia neintrerupt. M-am simtit tare bine ca am facut asa un cadou inspirat si de suflet, dar mi-a ramas in minte si cat este greu de gasit o ie noua frumoasa.
Odata prins “microbul”, am inceput sa colectionez ii vechi, fote, valnice, bete, camasi barbatesti, sumane, marame si podoabe si multe alte artefacte populare, pana nu am mai avut unde sa le pun in casa. Mi-am dat seama ca iubeam, de-a dreptul aceste straie, dupa bucuria cu care plecam in targuri ca in cautarea unei comori, cum le alegeam, apoi imediat ce ajungeam acasa le curatam, le oblojeam pe cele rupte sau patate si cata satisfactie aveam cand mai recuperam o piesa care parea imposibil de reconditionat.
Apoi am zis de ce sa nu facem si azi astfel de minunatii, sa ne inspiram sau chiar sa copiem modele vechi si sa le executam cat de aproape de maiestria cu care se faceau odata. Am cautat prin toata tara maini dibace, minti ascutite si inimi deschise sa treaca de la iile comerciale, la iile traditionale si am gasit in cateva locuri femei strasnice care sa se apuce de aceasta treaba.
Este complicat sa replicam modele vechi, unele tehnici de cusut s-au pierdut, panza nu mai este aceeasi, ceea ce face cusatura sa rasara altfel si modelul sa para diferit, cum nici firul si paietele metalice nu mai sunt de gasit. Manopera unei ii bogat ornamentate, cu un model complex, pe care doar cateva femei in tara o pot face, este corect sa platita pe masura maiestriei si a timpului investit, ceea ce, trebuie spus nu-i este oricui la indemana.
Atelierul este, ca sa zic asa, in toata tara, dar colectia de ii poate fi vazuta pe site-ul nostru, iar iile pot fi incercate intr-un mic show-room, pe Aleea Alexandru nr. 10, sect.1., cu un telefon inainte.
- Ce mesaj transmitem, oferind in dar o ie personalizata?
Ia este un obiect vestimentar pretios, este o piesa pe care o porti toata viata, pe care o dai si mai departe, asa cum s-a intamplat in multe familii.
Observ, de fiecare data, ca cei care aleg sa daruiasca o ie, isi doresc sa faca un cadou mai deosebit, vor ceva dincolo de banal si perisabil, vor semnificatii mai bogate. Impreuna cu o ie, primesti mesajul: esti valoroasa, speciala, unica. Pe de alta parte, nu am auzit o romanca sa nu si doreasca o ie si chiar daca mai are, uneori cu atat mai mult isi doreste si alt model, pentru ca ia creeaza dependenta.
De straine, ce sa mai zic… sunt de-a dreptul fascinate de frumusetea iilor, de lucru de mana, de diversitatea lor, de cat de placut sunt de purtat. Asa ca, este un cadou cu care mergi la sigur, stii ca va placea.
- Care este procesul de realizare a unei astfel de ii?
Cand am inceput sa adun ii si alte obiecte de costum traditional, am avut senzatia ca acestea nu au fost facute de maini omenesti, cu atat mai mult de femei neinstruite, de la tara. Dar este ca si cum Dumnezeu se revarsa in sufletele si mainile acestor femei, pentru a crea un obiect sublim. Cusutul unei ii cere mult suflet trebuie ca femeii sa-i fie drag lucrul, sa aibe o stare buna, sa nu traga de fir mai mult decat trebuie, dar nici sa-l lase prea lejer. Sa nu-i fuga gandurile departe, ci sa stea sa vegheze sa iasa modelul asa cum trebuie. Este, daca vreti, ceea ce numim acum mindfulness, starea de prezenta, de acum si aici.
Ah, da, si mainile curate, date cu crema, pentru ca intreaga panza si firul trec prin mainile femeii, ca asa este la handmade. Iile se cos pe panza de bumbac mai fina, precum cele boieresti sau pe panze mai pline destul de asemanatoare panzei de casa tesute la razboi.
Avem in colectie si ii de matase, asa zis-ul borangic, tesute la razboi, unde modelul rasare prin trecerea suveicii cu fir de matase prin rostul urzelii. Ia de matase, este lucrata complet artizanal, pornind de la cresterea viermilor de matase, extragerea firului din gogoasa, pregatirea acestuia pentru tesut si montarea pe razboi, de unde modelul iei iese ingemanat cu panza de-odata.
- Care este cel mai popular model de ie pe care femeile si-l doresc?
As zice ca mai mult sunt preferate iile monocolore, in special cusute cu negru, pentru ca se asorteaza mai usor, insa cele mai admirate sunt iile de borangic, datorita finetei panzei. E greu sa alegi o ie, iti pica ochii pe una, o probezi si zici ca asta este, apoi mai probezi si iti place alta si mai tare, astfel ca nu mai stii pe care sa o iei.
Am mai observat ca dupa ce trec de varianta usor de asortat, clientele vor si modele mai spectaculoase. Totusi, ia este extrem este versatila, aceeasi ie o poti purta la plaja, dar si la un concert sau la un cocktail elegant daca ii adaugi un accesoriu rafinat, pui o fusta creion sau un pantalon croit impecabil si pantofii aceia, sexy si fini.
- Ce inseamna experienta Romanian Blouse asa cum a fost gandita pentru Complice?
Ne-a fermecat conceptul propus de Complice pentru ca pleaca de la valorile pe care le avem in propriul ADN si pe care ne dorim sa le manifestam in relatia cu clientii nostri. Ei vor sa faca un cadou cu suflet. Vor sa ofere o experienta unica, vor sa surprinda, dar si sa mearga la sigur, de aceea apeleaza la specialisti! A oferi un cadou face parte din limbajul iubirii si vrem sa fim complice la asa ceva.
- Cand iti putem spune un “La multi ani” personal? Dar brandului Romanian Blouse?
Pe 24 iunie 2017 a fost prima noastra iesire publica, prima expozitie, atunci a fost botezul, desi lucrurile au inceput sa se aseze cu niste ani inainte. Deci, pe 24 iunie, de Sanziene si de ziua internationala a iei, va asteptam sa bem un pahar de sampanie si sa ne facem coronite din flori de sanziene pe care sa le purtam la cea mai frumoasa ie! Eu sunt nascuta pe aceeasi data cu Mihai Eminescu, 15 ianuarie si, desi nu exista asemanari cu marele poet, cred ca nimic nu este intamplator.
Give. Experience. Enjoy.
[wysija_form id=”1″]